News

Opus Jazz Club Generations of Hungarian jazz on the stage of Opus Jazz Club

Júniusban a Felhangolva! program keretében a magyar jazz legfiatalabb generációjának képviselőivel éppúgy találkozhatunk, mint a szcéna idősebb szereplőivel, akik ifjú pályatársaikkal együtt újítják meg művészi kifejezésmódjukat.

Június 6-án a Baló Sámuel Trió szólaltatja meg a zenekarvezető zongorista kompozícióit, amelyek a modális jazz, a hard bop, a free és avantgárd jazz, illetve a magyar népzene hatását egyaránt magukon viselik. Baló Sámuel, Miskolczi Márk és Richter Ambrus együttese a hagyomány és innováció közti egyensúly fenntartására törekszik, a hangsúlyt pedig a szabad művészi kifejezésre és a spontaneitásra helyezik, így dinamikus koncertjeiken nagy szerepet kap az improvizáció és a zenei párbeszéd, ami általában a felfedezés élményét tartogatja mind saját maguk, mind a közönség számára.

Rozmán Lajos kvintettjének tagjait talán a minőség iránti érzékenység köti össze leginkább. A jazz és a klasszikus zene számtalan irányzatát megismerve, a saját nyelv, a saját hang kiérlelésének igénye válik ebben a formációban a legfontosabb közös programmá. A zenélés igazi valóságát az írott és a szabad zene határvidékén keresik és találják meg, ahol a kötöttség, és a képzelet szabadsága összeér. Az est programját az előadók sokféle tapasztalatforrásának megfelelőan a progresszív jazz, a klasszikus és a kortárs zene személyessé formált anyagai alakítják június 8-án.

A tárogatóval keresztezett hegedű, vagyis a glissotar Váczi Dániel fúvós és Terebessy Tóbiás formatervező találmánya, amely szokatlan, különleges effektusok megszólaltatására is alkalmas. Váczi Dániel a glissonicban rejlő lehetőségeket aknázza ki triójával, amely június 13-án új, szabad improvizációkból álló albumát mutatja be Interplanetary Posts címmel.

László Attila gitárművész a jazz olyan nagyságaival játszott együtt, mint Anthony Jackson, Bob Mintzer, Randy Brecker, James Moody, Tommy Campbell, Billy Cobham és Peter Erskine. Az 1980-as években Tony Lakatossal közösen alapította a Things zenekart, amely úttörő szerepet vállalt a fúziós jazz magyarországi meghonosításában. Legújabb formációja a Fusion Circus, amely a zenekarvezető gitáros dinamikus jazz-rock szerzeményeit játssza június 14-én.

Tűzkő Salamon fiatal, ám rutinos zenészekből álló együttese június 15-én a post-bop egyik legnevesebb jelenkori képviselőjével, Jim Rotondi trombitaművésszel lép fel. Rotondi karrierje során a stílus megteremtőivel is játszott: többek között Ray Charles, Curtis Fuller, Lou Donaldson, Joe Chambers, Lionel Hampton, Toshiko Akiyoshi, Eric Alexander és Bob Mintzer társa volt turnék és felvételek során. A koncert műsorát nagyrészt a sztenderdek és a blues világának egyéni, ám autentikus interpretálása határozza majd meg, ami igazi csemegét és egyben hatalmas élményt kínál a műfaj kedvelőinek.

Grencsó István és Lewis Jordan ismeretsége több mint két évtizedre nyúlik vissza. Mindketten a szabad felfedezés zenei atmoszférájában tudnak igazán kiteljesedni. Hangjaikkal szellemeket idéznek meg, amelyek néha csendesen, néha bőszen engedelmeskednek a hívásnak, de mindig maga a hívás a lényeg. Grencsó fúvós hangszerek egész arzenálját veti be, míg a Kaliforniában élő Jordan – a Music at Large együttes vezetője – altszaxofonon játszik és költeményeivel is gazdagítja a produkciót. A két szólista-egyéniséghez a Grencsó Kollektívából is ismerős Benkő Róbert és Miklós Szilveszter csatlakozik, hogy június 19-én együtt tárják ki előttünk egy korlátoktól mentes zenei világ kapuit.

A Bartók Béla Konzervatóriumban két éve alakult Piastrella Trio műsorát túlnyomórészt a fúziós, modern jazz zenei világa határozza meg, a fiatal zenészek inspirációs forrásai között olyan nagyszerű zeneszerzők szerepelnek, mint Chick Corea, Keith Jarrett vagy Jesus Molina. A trió ezenfelül saját kompozíciókkal, illetve jazzsztenderdek újragondolásával is színesíti koncertjeit, amiben június 20-án két vendégművész is segítségükre lesz.

Hajdu Klára a hazai jazzélet kiemelkedő énekes-dalszerzője és tanára. Kvartettje ezúttal Szakonyi Milánnal egészül ki, aki hazánk egyik legkülönlegesebb hangú énekese. Amellett, hogy 10 évig énekelt az ország egyik legnépszerűbb jazz-zenekarában, a Fonogram-díjas Balázs Elemér Groupban, a magyar könnyűzenei élet oszlopos tagja. Klárával már nyolc éve alkotnak és zenélnek együtt, többek közt a quartet korábbi lemezein is. A zenekar jelenleg legújabb albumán dolgozik, amin Milán ismét vendégeskedni fog, így a kvartett legismertebb dalai mellett a június 21-i koncert az ősszel megjelenő lemez anyagába is betekintést nyújt.

A Varga Bendegúz Quartet vezetőjének és tagjainak kompozícióit, hangszereléseit kidolgozottság, egységes érzelmi és hangulati töltés, játékukat pedig magasfokú minőség és érzékenység jellemzi. Változatos műsoruk a kortárs jazz műfajában járatlanok számára is könnyen megközelíthető zenei világot kínál június 22-én.

Június 26-án Out of Zone című új lemezét mutatja be a Rafael Mário Trio. Szerzeményeik között groove-os lüktetésű kompozíció éppúgy megtalálható, mint magyar és roma népzenei elemekből táplálkozó alkotás. Valamennyi tag jazz-zenészként végzett, azonban a jazz mint fő vonal mellett állandó inspirációs forrásként tekintenek a kortárs könnyűzenei áramlatokra, ami esetükben többek között az elektronikus effektek bátor és széleskörű alkalmazásában érhető tetten.

Vörös László kompozícióit a modern modális jazz, a post-bop és a fusion jazz jegyei jellemzik, amelyekhez a folyamatos útkeresés és újító szándék frissessége, míg a merész motívumok és meglepő harmóniai fordulatok mellé magas fokú zeneiség és az ebből fakadó befogadhatóság társul. A Red Stones Quartetet 2018-ban hívta életre, a június 27-én fellépő együttes izgalmas kompozíciókkal és virtuóz szólókkal teremt intenzív és karakteres zenei világot.

Gerlóczy Zsigmond zongorista a szabad, mégis tematikus kohézióra törekvő improvizáció elhivatott hírnöke. Kilencéves kora óta ad teljes egészében rögtönzött szólókoncerteket, amelyekben számtalan zenei impresszió visszatükröződik. Világzene, barokk, bécsi klasszicizmus, posztromantika, bebop, funk, pop – Gerlóczy a zene egyetemes értékeit igyekszik kiemelni a különféle zenei dialektusokból a köztük húzódó, sokszor járatlan ösvényeken haladva. 2023 novemberében jelent meg első szólólemeze, a Narrow Path, ami után a világ neves zenészei üdvözölték Gerlóczyt a jazz élvonalában. 2024 márciusában találkozhatott gyerekkori példaképével, a köztudottan elvonultságban élő Keith Jarrett-tel new jersey-i otthonában. Június 28-ai koncertjén improvizálni fog, de az azonos című bemutatkozó album karakterei is fel-felbukkannak majd.

A koncertek a Felhangolva! program keretében, a MOL-Új Európa Alapítvány támogatásával valósulnak meg. További részletek és programok: https://felhangolva.hu/