Hírek

Opus Jazz Club Dutch Focus 2024

DUTCH FOCUS
HOLLAND JAZZ A BMC-BEN
2024. szeptember 18-20.

Euforikus hangzás, még a jazzben is ritkán látott sokoldalúsággal párosítva: ezt ígéri a Dutch Focus minifesztivál, amely már harmadszorra mutatja be a holland jazz vibráló színeit a budapesti Opus Jazz Clubban, ezúttal szeptember 18. és 20. között.

Hollandia egyfajta derűs kitartással vált nemzetközi jazz-nagyhatalommá az elmúlt 100 évben: az amerikai hagyományokat nagy kreativitással és szabadsággal alakították saját nyelvükre. Mára Dél-Koreától Mexikóig számos zenész választja új otthonának Amszterdamot vagy épp Hágát, tovább táplálva a jazz örök mozgásban lévő műfaját. Budapesten azonban ritkán hallhatunk holland együtteseket – már csak ezért is különleges alkalomnak ígérkezik a BMC és a Holland Királyság Nagykövetségének közös eseménye.

A Dutch Focus három estéjén három együttes lép az Opus Jazz Club színpadára: az Alto for Two két fiatal női altszaxofonos vezetésével játszik sodró lendületű jazzmuzsikát szeptember 18-án, a Ponga triójának ellenállhatatlanul bohókás és meghökkentő rögtönzéseit szeptember 19-én hallhatjuk, míg szeptember 20-án a jazz, az elektronikus zene és folk keverékét különleges zenei bájitallá vegyítő Under The Surface dalai szólnak.


Részletes program

ALTO FOR TWO
Szeptember 18. szerda 20:00

Az Alto for Two kvintettet két női altszaxofonos, Kika Sprangers és Irene Reig vezeti. Zeneiségük a jazz hagyományában gyökerezik, ám határozott művészi víziójuk eltérő utakat jelöl ki számukra. Mindketten kimunkálták a maguk egyedi, kortárszenei szaxofonhangját, amelyek ebben a formációban hol eltávolodnak egymástól, hol váratlan átfedésekre bukkannak. Az együttes repertoárja főként kettejük kompozícióiból áll, a tagok között pedig olyan, az Opus közönsége számára már ismerős fiatal zenészeket találunk, mint Xavi Torres katalán zongorista vagy Sun-Mi Hong koreai dobos. Sprangers és Reig a változatos zenei párbeszéd mellett arra is törekszik, hogy felhívja a figyelmet a női hangszeresek sokszor alábecsült szerepére a jazz és a modern zene területén. Közös zenei útjuk első lenyomata a közeljövőben jelenik meg a Berthold Records gondozásában.


PONGA
Szeptember 19. csütörtök 20:00

A Ponga élvezettel lubickol a szabad improvizációban. Koncertjeiken zenei formák, ellenállhatatlan groove-ok és szokatlan dallamok keverednek, amelyek forrása a kísérletezés és a kötetlen játék. Eklektikus hangzásvilágukban a rock, a jazz, a klasszikus és a világzene hatásai is megférnek egymás mellett. Bár az együttes mindössze egy éve alakult, tagjai tapasztalt zenészek, akik valamennyien másfél évtizedes pályát tudhatnak maguk mögött a holland és nemzetközi zenei színtéren. Remco Menting újraalkotott ütőhangszeres szettjén kutatja az új hangzásokat, Timon Koomen több gitár közül választja ki mindig az adott számhoz illőt, Yanna Pelser pedig klasszikus zenei múltjától elrugaszkodva keresi a brácsa új kifejezésmódjait. Ha ez nem lenne elég, közös színházi hátterük a színpadi jelenlétet erősíti: a koncertek során előszeretettel cserélgetik feltűnő öltözeteiket, hogy a vizualitás a zenével karöltve támogassa a konzervativizmus kritikáját.


UNDER THE SURFACE
Szeptember 20. péntek 20:00

Az Under the Surface egyedi improvizációs nyelve a jazz, az elektronikus zene és tradicionális zenék különös keverékével hatol a felszín alá. Zenéjük szárnyaira veszi a hallgatót, hogy – akár egy álomban – előbb euforikus pillanatok magasságaiba reptesse, majd egészen az emberi lélek legsötétebb, erőpróbákat rejtő zugaiba ragadja magával. Két szabad improvizációkból álló album után a zenekar nemrég jelentette meg harmadik, ezúttal kompozíciókat tartalmazó lemezét Miin Triuwa címmel, amelyen a zenészek önnön hátterük felfedezésével teremtik meg saját „népzenéjüket”. 2016-os alapítása óta az Under the Surface több mint 200 koncertet adott 25 országban és 4 kontinensen, ahol tagjai számos kultúrával ismerkedtek meg, most azonban úgy döntöttek, hogy világ körüli út helyett befelé tekintenek, és a gitáros, Bram Stadhouders szerzeményeivel reflektálnak tulajdon zenei gyökereikre. Az együttes mindig is arra törekedett, hogy megtalálja a különböző kultúrák univerzális magját; a Miin Triuwa esetében ez az összekötő elem a középkori óholland nyelv, amelyben Sanne Rambags nyelvészek segítségével mélyedt el, hogy a dalszövegekben feltámaszthassa.


 Netherland Logo

 Groupama Logo


Jegyek 3500 forintos áron kaphatók a helyszínen, a bmc.jegy.hu oldalon, valamint az InterTicket országos Jegypont hálózatában.
Az asztalfoglalás a jegyvásárlás során automatikusan megtörténik.
Vacsoravendégeinknek 19 órai érkezést javaslunk. A jegyvásárlás során lefoglalt asztalokat legkésőbb 20 óráig tudjuk fenntartani.
Telefon: +36 1 216 7894