Hírek

Hírek Európa legjobbja az Opus Jazz Club: nemzetközi díjat nyert a BMC

Az európai jazz legrangosabb szakmai díját nyerte el a Budapest Music Center épületében működő Opus Jazz Club. A műfaj nemzetközi szereplőit tömörítő Europe Jazz Network zsűrijének indoklása szerint a BMC stílusok széles skáláját átfogó programot állít össze, amellyel egyértelműen állást foglal a zene mint kreatív művészeti ág mellett.

A Europe Jazz Network 13. alkalommal ítélte oda a legizgalmasabb koncertprogramot jutalmazó EJN Award for Adventurous Programming díjat. Az elismerést évről évre egy olyan európai fesztivál vagy koncerthelyszín nyerheti el, amely jövőbe mutató és sokszínű jazzprogramot kínál a nagyközönségnek. 37 ország 200 tagszervezetének javaslatai kerültek a Europe Jazz Network neves szakemberekből álló zsűrije elé – az ő döntésük alapján bizonyult európai viszonylatban is legjobbnak az Opus Jazz Club koncertprogramja.

A díj nem csupán a 11 éve működő budapesti klub mainstreamen túli magyar és külföldi zenekarokat felvonultató programját jutalmazza, hanem a 25. jubileumát nemrég ünneplő Budapest Music Center egész művészi koncepcióját, amely a jazzklub mellett klasszikus és kortárs zenei koncertteremmel, zenei információs központtal és könyvtárral, illetve saját lemezkiadóval vált a zenészek és zeneszerzők otthonává az évek során.

Az Opus Jazz Club, fotó: Posztós János / BMC

A zsűri kiemelte, hogy a Budapest Music Center merész elkötelezettségről tesz tanúságot mind hazai, mind külföldi művészek felé, és stílusok széles skáláját átfogó programot állít össze, amellyel hitet tesz a zene mint kreatív művészeti ág mellett. Székhelye  valóságos álom a zenészek számára: a 120 éves budapesti épületet a felújítás során igazi zeneházzá varázsolták. A BMC elhivatottsága egyben kiállás a művészi kifejezés szabadsága mellett, ami másoknak is inspirációt ad arra, hogy népszerűsítsék a zenét.

A díjat megtestesítő üvegszobor hivatalos átadására szeptember 14-én kerül sor Gentben, a 10. European Jazz Conference keretében, amely a műfaj szereplőinek legfontosabb éves találkozóhelye. Az ősz folyamán az EJN képviselői is ellátogatnak majd a BMC-be az elismerés kapcsán.

Borítókép: az Opus Jazz Club és a BMC Records munkatársai, fotó: Huszti István / BMC