Hírek

Opus Jazz Club Októberi jazzkoncertek a Felhangolva! programban

A Felhangolva! program keretében októberben is színpadra lépnek a magyar jazz ifjú kiválóságai, a középgeneráció kitűnő képviselői és a szcéna idősebb nagyságai.

Október 2-án a Nagy Emma Quintet játszik. Zenéjüket kontrasztok és disszonancia, improvizáció és sokszínűség, öröm és spleen, kortárs életérzés és groteszk, nyers fogalmazásmód egyaránt jellemzi, amely mögül átsejlik valamiféle álomszerű báj. A nemzetközi pályát befutó zongorista-zeneszerző, Szabó Dániel október 4-én a hazai zenei élet két fiatal üstökösével, Gyányi Marcell-lel és Szabó Dániel Ferenccel ad koncertet. Műsoruk gerincét Szabó kompozíciói alkotják, a kaleidoszkópszerű repertoárt a szerző személyiségéből fakadó nyelvezet formálja egységgé. A New Fossils tagjaival az alternatív és indie zenei szcéna olyan meghatározó zenekaraiban is találkozhatunk, mint a Mörk, Co-Lee, Mordái, a Deep Glaze vagy a Dresch Quartet. Dalközpontú szerzeményeiket hol elektronikával, hol pedig improvizációval emelik magasabb szintre október 12-én. Az Intergeese zenekart három feltörekvő zenész alapította 2023 februárjában. A post-bop és avantgárd jazz nagymesterei éppúgy hatással vannak rájuk, mint a kortárs jazz, a késő 20. századi pop és hip-hop előadói, de az autentikus magyar népzene is. A zenekar a 2024-es Müpa Jazz Showcase szakmai díjazottja, október 17-én a hazai underground és jazzszcéna egyik szintén fiatal képviselője, Kosztolánszki Dominik, alias Dom Beats lesz a vendégük. A Sokkal Másabb kezdetben duóként működött, majd az elmúlt két évben egészült ki és lett kvartettként teljessé. Az együttes október 18-án saját szerzeményeit adja elő, amelyek nemcsak az improvizációnak, hanem a jazz műfajától korántsem idegen eksztatikus hangulatoknak is teret adnak. Ágoston Béla zeneközelítő útjának első hangzó dokumentuma éppen 25 éve jelent meg, a jubileum alkalmából élőben ül újra össze a Lakni, lakni című albumon közreműködő zenésztársaival október 29-én.

A koncertek a Felhangolva! program keretében, a MOL-Új Európa Alapítvány támogatásával valósulnak meg. További részletek és programok: https://felhangolva.hu/