Hírek

Hírek Zongoratriók és magyar férfikarok – két új sorozat indul a BMC-ben

Októberben két új sorozat is indul a BMC Koncerttermében.

A 2023-as év négy koncertje után Stark János Mátyás, Devich Gergely és Ránki Fülöp együttese immár Trio Haris néven kezd újabb négyalkalmas hangversenysorozatot. Október 5-én a közönségkedvenc zárószám előtt két különlegességet hallhatunk. Haydn „Jákob álmának” nevezte a szokatlan hangnemű esz-moll trió második tételét: a bibliai történet földtől mennyig vezető létráját tréfából a tétel hegedűszólamának magasságaiba komponálta bele – egy amatőr hegedűs számára, aki az ilyen fekvésekkel köztudottan hadilábon állt. Liszt hatalmas zeneszerzői életművén belül kis szeletet foglal el kamarazenei termése, és ezek a művei igen ritkán hallhatóak. A Tristia az Obermann völgye című zongoramű kései trióváltozata, amelyből azonban Liszt csak a búskomor első részt tartotta meg, időskori, tisztán elmélkedő művei közé avatva a darabot. Az est zárásaként Schubert Esz-dúr triója hangzik el, mely a felmérhetetlen gazdagságú osztrák-német kamarairodalom egyik örökzöld ékessége.

A StEFREM széles repertoárjának alappillérei között találjuk a magyar zeneszerzők férfikarra írt darabjait: elsősorban Liszt, Bartók és Kodály műveit, valamint kortárs magyar szerzőknek az együttes számára dedikált kompozícióit. A Zseni születik elnevezésű koncertsorozat a három legnagyobb magyar zenei mester férfikari munkássága előtt tiszteleg, így az sem a véletlen műve, hogy a hangversenyek éppen a szerzők születésnapján valósulnak meg. A koncertek programjának sajátossága, hogy a StEFREM szubjektív válogatásában társulnak a klasszikusok műveihez „örököseik”, azaz a 20-21. századi magyar zeneszerző-generációk kiváló kompozíciói. Az október 22-i koncert középpontjában Liszt Ferenc áll, aki élete végéig sokat és szívesen komponált férfikarokat, illetve férfikart is szerepeltető szimfonikus és kamaraműveket. Stílusa erősen hatott a fiatal Bartókra, és kortárs művekben is érezhető a liszti örökség.

Bérletek a helyszínen és a bmc.jegy.hu/seasonticket oldalon válthatók, a sorozatok egyes koncertjeire jegyek kaphatók a helyszínen és a bmc.jegy.hu oldalon.