Hírek

Opus Jazz Club Polska Jazz 2024

12. Polska Jazz Fesztivál
A lengyel jazz új generációja az Opusban

2024. november 7-9.

Az erős hagyományokkal rendelkező, ugyanakkor nyitott szellemiségű lengyel jazz tizenkettedik alkalommal kerül fókuszba az Opus Jazz Clubban, a Polska Jazz fesztivál keretében. A BMC és a budapesti Lengyel Intézet által szervezett koncerteken november 7. és 9. között a lengyel jazz új generációja mutatkozik be.

A fesztivált november 7-én a Kosmonauci indítja, amelynek zenéje a jazzben gyökerezik, de a hiphop, a drum and bass és az improvizáció nyelvéből is merít. A fiúcsapat egyedi hangzását alapvetően meghatározza a szaxofont, basszusgitárt, vibrafont és dobokat tartalmazó hangszerelés, stílusuk pedig érzelmes dallamok és poliritmikus struktúrák között egyensúlyoz. Idén tavasszal jelent meg debütáló albumuk Sorry, nie tu címmel, a U Know Me Records új leágazása, a U Jazz Me első kiadványaként. Nem sokkal később elnyerték a Sanki nevű díjat, amellyel a nagy presztízsű lengyel lap, a Gazeta Wyborcza a lengyel zenei színtér legizgalmasabb szereplőit tünteti ki.

Michał Barański legújabb projektje, a november 8-án bemutatkozó Masovian Mantra a lengyel és a nemzetközi jazzszíntér neves alakjainak közreműködésével ötvözi a lengyel és az indiai folklór elemeit, ami rendkívül dallamos és ritmikus hangzásokban ölt testet. Barański a kortárs lengyel jazzszíntér kreatív és bátor szereplője, aki több tucat albumot rögzített olyan különböző alkotók oldalán, mint Bennie Maupin, Dayna Stephens, Dan Tepfer, Tomasz Stanko, Michal Urbaniak vagy Zbigniew Namysłowski. Az utóbbi időben az indiai karnatikus zenében mélyedt el, és az indiai vokális ritmushangszer, a konnakol elkötelezett játékosává vált. Zenekarvezetőként a Masovian Mantra című albummal debütált, amely 2023-ban elnyerte a Grammy lengyel megfelelőjét, a Fryderyk-díjat.

A Michał Aftyka Quintet zenéje november 9-én a modern ember által megtapasztalt érzelmeket közvetíti, legyen az a jelen pillanatban való szégyentelen lubickolás, a hiteltelen elméletek által keltett zavar vagy a csúcstechnológia fejlődésével kapcsolatos félelem. Munkájukban a kortárs német szcéna hatása (Petter Eldh, Christian Lillinger, Robert Landfermann, Elias Stemeseder) és az amerikai jazz egyes képviselőinek ihletése (Vijay Iyer, Steve Lehman, Mark Turner) egyaránt felfedezhető. Frukstrakt című debütáló albumuk (2023) amellett, hogy elnyerte a Fryderyk-díjat, jelölést kapott a jazzvilág egyik legrangosabb kitüntetésére, a Deutscher Jazzpreisre is.

A fesztivál három koncertjére jegyek 3500 forintos áron kaphatók a helyszínen, a bmc.jegy.hu oldalon, valamint az InterTicket országos Jegypont hálózatában.