Hírek

Opus Jazz Club Vive le Jazz! Fesztivál 2024

Vive le Jazz! Fesztivál
November 14–16.
Opus Jazz Club

A francia jazz-zenekarok az európai színtéren belül is különleges színfoltot képviselnek – őket ünnepli a Budapest Music Center és a Francia Intézet közös fesztiválja, a Vive le Jazz! november 14. és 16. között az Opus Jazz Clubban. Sélène Saint-Aimé személyében egy fiatal hírességet köszönthetünk a színpadon, az Edredon Sensible zsigerekig megmozgató transz-zenével hoz új színt a fesztivál kínálatába, Emile Parisien sztárszaxofonos pedig ezúttal kvartettje élén érkezik.

November 14-én Sélène Saint-Aimé triója nyitja a fesztivált. Az afro-francia nagybőgős, énekes, költő és zeneszerző felmenői a Karib-térségből és Nyugat-Afrikából származnak. Debütáló lemeze, a Mare Undarum 2021-ben rögtön meghozta számára a Franciaország legkiemelkedőbb jazzművészeinek odaítélt Victoire du Jazz díjat. Míg a Mare Undarum a Hold titkait fordította zenébe, addig második, Potomitan című lemezén (2022) Sélène karibi kulturális és családi örökségét dolgozza fel egy kitalált, improvizációtól fűtött folklóron keresztül. 

Az Edredon Sensible a transz zenében érzi magát igazán otthon. A zenekar minimalista jazzt játszik, amely már-már primitív, és felettébb robbanékony. Zenei világuk a lángolást és a hitet, a testet és a lelket helyezi középpontjába. Két, a poliritmikába soha bele nem fáradó dobos és két szaxofonos őrült gyönyörrel, végtelenített loopokban ostromolja a hallgató érzelmeit. November 15-én az Edredon Sensible az elementáris és vad jazz szerelmeseit örvendezteti majd meg, amelynek transzból táplálkozó gyökerei minden kontinensre szétágaznak.

A véletleneknek általában másodpercek, néha percek alatt vége szakad; ez a véletlen már pontosan 20 éve tart. Két évtizede, hogy Emile Parisien kvartettjének tagjai együtt jammeltek. A jazz talaján álltak, de mindegyikük más magokat vetett bele, a klasszikus és kortárs zenétől a rockon át az elektronikáig és a sanzonig. A négyesfogat azóta is széttépi a címkéket, kijátssza a kódokat, és mégis pontosan tudja, merre tart. Időközben elmozdultak a tisztán akusztikus megszólalástól, és az elektronika felé tágították a klasszikus jazzkvartett hangzását, november 16-án, a Vive le Jazz! zárónapján pedig a Let Them Cook friss levegőt árasztó anyagával mutatják meg, mit is jelent számukra 2024-ben zenélni.

A Vive le Jazz! Fesztivál koncertjeire jegyek 3900 forintos áron kaphatók a helyszínen, a bmc.jegy.hu oldalon, valamint az InterTicket országos Jegypont hálózatában.